Vitaliteit
Gezond werken is een belangrijk onderwerp bij Sint Jozefoord. Bezig zijn met de eigen gezondheid, ervoor zorgen dat je inzetbaar blijft, daar is de medewerker voor een deel zelf verantwoordelijk voor. Dat is óók Betekenisvol werken!
In 2024 is de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) uitgevoerd en getoetst. Hieruit kwam naar voren dat medewerkers nog meer bewust bezig kunnen zijn met gezond werken. Er is op diverse manieren aandacht besteed aan het versterken van de kennis en vaardigheden van medewerkers. De ‘tilthermometer’ is met en door elk team ingevoerd, er zijn extra til- en transferbijeenkomsten georganiseerd en er zijn instructiefilmpjes gemaakt en gedeeld met alle medewerkers.
In het roosterbeleid is vitaliteit een belangrijk onderwerp. De eigen regie van de medewerkers is versterkt door de manier waarop het rooster tot stand komt. Teams kregen de keuze om te werken met een basisrooster of om te starten met zelfroosteren. De werkwijze zal in 2025 geëvalueerd worden. De ervaring heeft ons geleerd dat het roosterbureau meer formatie nodig heeft om het roosterbeleid ten volle ondersteunend te laten zijn aan de driehoek klantbehoefte, bedrijfsvoering en de werk-privé balans van de medewerkers. Sint Jozefoord verwacht hier in 2025 meer vorm aan te kunnen geven. Toch kan niet voorkomen worden dat medewerkers uitvallen. Het streven is dan om medewerkers zoveel als mogelijk te blijven betrekken bij het werk. We blijven steeds in gesprek over de mogelijkheden en zoeken samen naar een betekenisvolle invulling daarvan.
Bij het werken volgens de visie Betekenisvol Leven én Werken ontstaat meer flexibiliteit, zodat medewerkers ruimte hebben om bewoners op maat te ondersteunen. Doordat medewerkers meer betekenisvolle interacties met bewoners hebben, wordt een toename in werkplezier en persoonlijke voldoening gezien. Het zien van positieve resultaten in het welzijn van bewoners en de samenwerking met naasten werkt motiverend.
Deskundigheidsmix
Sint Jozefoord werkt vanuit Betekenisvol Leven en Werken, waarbij we niet alleen kijken naar de medische en fysieke zorgbehoeften van cliënten en bewoners, maar vooral naar hun kwaliteit van leven en sociale omgeving. Dit vraagt om een flexibele en brede inzet van medewerkers, vrijwilligers en familie, waarbij we samen de best mogelijke zorg en ondersteuning bieden. Door werk op deze vernieuwende manier te organiseren, combineren we kwaliteit, continuïteit en mensgerichte zorg.

Uitdagingen op personeelsgebied en innovatieve oplossingen
De zorgsector staat voor grote uitdagingen op het gebied van personeelstekorten. Om de continuïteit en kwaliteit van zorg te waarborgen, zoeken we actief naar innovatieve oplossingen. Eén van deze oplossingen is het werken met anders geschoolden: mensen zonder een traditionele zorgachtergrond, maar met waardevolle vaardigheden en motivatie om bij te dragen aan het welzijn van cliënten.
Inzet van anders geschoolden is niet alleen een praktische oplossing, maar ook een bewuste keuze vanuit onze visie. Door talenten en perspectieven te benutten, versterken we de ondersteuning van de client/bewoners en verrijken we het team. We investeren in scholing en begeleiding, zodat alle medewerkers zich kunnen ontwikkelen binnen hun rol en optimaal bijdragen aan wonen zorg en welzijn. In 2025 en 2026 transformeren we de huidige woongroepen naar een teamsamenstelling van 50% zorggeschoolde medewerkers en 50% anders geschoolde medewerkers.
Daarnaast spelen vrijwilligers en familieleden een belangrijke rol in BVLW. Zij brengen een waardevolle aanvulling op het professionele team door het bieden van tijd, aandacht en sociale betrokkenheid. Hun inzet draagt bij aan een warme en huiselijke omgeving, waarin cliënten zich gezien en gehoord voelen.
Om de totale behoefte per bewoner/client aan ondersteuning in kaart te brengen en te matchen met het deskundigheidsniveau dat bij de ondersteuning nodig is (deskundigheidsniveau) maken we gebruik van TONOS.
Specialistische en medische zorg
Naast deze vernieuwende inzet van medewerkers, naasten en vrijwilligers, beschikken we over behandelaren en specialisten die in dienst zijn en oproepbaar blijven voor specialistische en medische zorg. Dit zorgt ervoor dat cliënten de juiste zorg en expertise krijgen wanneer dat nodig is, zonder de sociale benadering uit het oog te verliezen.
Informeren van medewerkers
Het is belangrijk dat medewerkers geïnformeerd zijn en zich betrokken voelen bij hun collega’s en bij Sint Jozefoord. Om dit te bereiken worden verschillende middelen ingezet. Tijdens medewerkers bijeenkomsten worden belangrijke organisatie brede ontwikkelingen gedeeld en besproken. Het aantal bijeenkomsten per jaar is afhankelijk van de ontwikkelingen in de organisatie. De communicatie tijdens deze bijeenkomsten is erop gericht om de driehoek bewoner/cliënt, medewerker en bedrijfsvoering bij elkaar te brengen. Hierbij wordt actief de dialoog tussen management en medewerkers op gang gebracht.
De implementatie van Betekenisvol Leven en Werken is een vast onderwerp tijdens de medewerkersbijeenkomsten. Daarnaast worden actuele thema’s besproken. Een voorbeeld van een thema in 2024, is de introductie van een nieuwe werkwijze rondom leefcirkels: ‘Vrij leven en bewegen’. Medewerkers kregen informatie over de juridische kaders, over de technische uitwerking en vooral over de positieve gevolgen voor bewoners én medewerkers van Sint Jozefoord. Tijdens ronde tafel gesprekken werd ruimte geboden om vragen te stellen en zowel enthousiasme als zorgen over de nieuwe werkwijze te bespreken.
Door de introductie van de online portal JOOP is er één duidelijk kanaal waar alle informatie gedeeld en gevonden kan worden. Alle medewerkers hebben toegang tot dit portaal. Er is een duidelijk structuur aangebracht waardoor informatie op elk gewenst moment eenvoudig beschikbaar is.