Bij Sint Jozefoord houden wij ons op meerdere manieren bezig met leren en ontwikkelen. Sint Jozefoord werkt met een Jaarplan leren en ontwikkelen. De missie, visie en kernwaarden van de organisatie zijn richtinggevend voor de keuzes op het terrein van leren en ontwikkelen. Samen ontwikkelen vraagt om het actief inzetten van onze kernwaarden.
In 2024 hebben o.a. de volgende scholingen plaats gevonden; Opleiding helpende plus, Sociale benadering dementie, Veilig eten en drinken, BHV training, Bevoegd en bekwaam, Ouderenmishandeling, Omgaan met dementie (vrijwilligers), Prisma-light training, Leefcirkels en Gezond werken.
Alle inzet rondom leren en ontwikkelen wordt getoetst aan deze thema’s.
Leren van auditeren
Binnen Sint Jozefoord leren we ook van het ophalen van informatie middels auditeren. Deze audits voeren we zowel intern als extern uit. De resultaten van de audits dragen bij aan het opstellen van verbeterplannen zowel op teamniveau als organisatieniveau en geven richting aan de kwaliteitsjaaragenda.
Audits
In 2024 hebben er binnen Sint Jozefoord op 6 onderwerpen audits plaats gevonden. De volgende audits zijn intern afgenomen;
- Medicatie QuickScan (2X)
- Methodisch werken cliëntdossiers (2X)
- HACCP woongroepen (1X)
- HACCP restaurant (1X)
- Hygiëne en infectiepreventie (1X)
- Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E, 1X)
Op basis van de uitkomsten van de audits hebben er verschillende ontwikkelingen plaats gevonden. Voorbeelden hiervan zijn o.a. een nieuwe multidisciplinaire werkwijze in het elektronisch cliëntendossier, nieuwe medicatiekoelkasten en afspraken over het registeren van de temperaturen, een nieuw opgesteld Hygiëne en infectiebeleid en het ontwikkelen van een e-learning over HACCP regels.
Ook wordt er geleerd van de manier waarop we de audits uitvoeren. Zo bleek het ingekochte instrument voor de RI&E niet goed aan te sluiten bij de praktijk en was het instrument niet efficiënt waardoor de analyse en uitwerking veel meer tijd nodig heeft gehad dan gewenst was. Voor 2025 wordt dan ook gezocht naar een ander instrument om de RI&E mee uit te voeren.
Ieder jaar laat Sint Jozefoord een externe audit uitvoeren door stichting Perspekt . Zij meten onafhankelijk Prestaties in de Zorg (PreZo). PreZo is een keurmerk voor Verantwoorde zorg en Verantwoord ondernemerschap in de VVT sector. In 2024 heeft de audit plaats gevonden met als aandachtsgebieden;
- Woon- en leefsituatie
- Participatie
- Mentaal welbevinden
Sint Jozefoord heeft bij deze audit een 100% score op alle drie de onderdelen weten te behalen. De externe auditoren namen o.a. waar; dat alle bewoners het wonen op Sint Jozefoord als zeer positief ervaren, het ritme van de bewoner gevolgd wordt waarbij bewoners gestimuleerd worden deel te nemen aan gesprekken en activiteiten zonder overname van de eigen regie van de bewoner. Ook was er een groot compliment voor Sint Jozefoord over de invulling van de rol van de geestelijk verzorger en het erkennen van het belang om aandacht te schenken aan zingevingsvraagstukken.
Leren van gebeurtenissen
Binnen Sint Jozefoord registreren we Meldingen Incidenten Cliënten (MIC) en Meldingen Incidenten Medewerkers (MIM) om van deze incidenten te leren, interventies hierop uit te zetten en om soortgelijke incidenten een volgende keer te voorkomen. Het doel van melden is niet schuldtoewijzing, maar leren van situaties die (niet) goed gingen. Het meld beleid bevordert een open, leergerichte cultuur waarin iedere melding bijdraagt aan betere kwaliteit van bestaan, zorg en processen. Het kan dat er naar aanleiding van een melding besloten wordt dat een gebeurtenis nader onderzocht moet worden middels een Prisma light onderzoek of een calamiteitenonderzoek. Deze onderzoeken vinden plaats als een gebeurtenis meer impact heeft gehad en waar niet direct conclusies getrokken kunnen worden over de aanleiding van de gebeurtenis.
In 2024 zijn er binnen Sint Jozefoord 643 MIC meldingen en 150 MIM meldingen geregistreerd. Bij 44% van de gebeurtenissen gaat het om valincidenten van bewoners en in 40% van de gebeurtenissen om medicatie incidenten (niet innemen, vergeten te geven, weigeren medicatie etc.). 16% van de meldingen zijn overige gebeurtenissen, waaronder vermissing, onderlinge agressie of het niet goed functioneren van hulpmiddelen en apparatuur. Vanuit de MIC meldingen zijn in 2024 5 Prisma light onderzoeken voortgekomen en 1 calamiteitenonderzoek.
Bij de MIM meldingen is 84% van de meldingen gerelateerd aan het ervaren van ongewenst gedrag en onveilige situaties veroorzaakt door bewoners en/ of bezoekers richting medewerkers. De zorgvraag van bewoners is de afgelopen jaren veranderd waarmee we ook een toename zien in ongewenst gedrag. Met behulp van familie, naasten, behandelaren en zorgmedewerkers brengen we met elkaar in beeld wat de onderliggende factoren zijn voor dit gedrag en hoe we een mogelijke herhaling hiervan kunnen voorkomen. Leidinggevenden besteden daarnaast ook aandacht aan de beleving van medewerkers na een heftige gebeurtenis om samen te beoordelen of de medewerker ondersteuning nodig heeft. In 2024 zijn we op Sint Jozefoord gaan werken met nood-alarmeringssystemen voor alle medewerkers. Kleine knoppen die zij bij zich kunnend dragen en waarop zij alarm naar hun collega’s kunnen maken als de situatie daarom vraagt.
In 2024 is er binnen Sint Jozefoord uitgebreid onderzoek gedaan naar de meldcultuur en meldgedrag binnen Sint Jozefoord. De huidige werkwijze wordt als inefficiënt, niet compleet en als een administratieve last ervaren, met als gevolg dat incidenten niet goed geregistreerd worden, waardoor deze niet goed geanalyseerd worden en het leerrendement hierdoor lager is. De ambitie is er om een nieuw meldbeleid op te stellen waarbij MIC en MIM meldingen samen geïntegreerd zijn en gebeurtenissen met een hoge impact een snellere opvolging krijgen wat ten goede komt aan het voorkomen van herhalingen van gebeurtenissen en een betere nazorg.
Het delen van goede voorbeelden gebeurt ook binnen Sint Jozefoord. Hiervoor gebruiken we ons online platvorm waarbij we verhalen van collega’s delen ter inspiratie. Daarnaast leren we van Good Practices uit andere zorgorganisaties in samenspraak met het zorgkantoor VGZ. In 2024 hebben we aan de hand van Good practices van andere organisaties het “Verzorgend wassen” geïntroduceerd en ons vrijwilligersnetwerk vergroot. Voor het komend jaar gaan we ons richten op de inzet van de digitale meetapparatuur bij diabetes mellitus en gaan we van 4 naar 3 medicatiedeelmomenten.
Innovatie
Innovatie binnen de VVT
Innovatie binnen de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) is essentieel voor het verbeteren van de zorgkwaliteit, het vergroten van de autonomie van bewoners en cliënten, en het ondersteunen van medewerkers in hun werk. Innovatie gaat niet alleen over het toepassen van nieuwe technologieën, maar ook over het herontwerpen van processen, het versterken van samenwerking, en het ontwikkelen van nieuwe zorgmodellen die beter aansluiten bij de veranderende zorgbehoeften. Het doel van innovatie binnen de VVT is het leveren van zorg die zowel efficiënt als mensgericht is, met oog voor de wensen en behoeften van de cliënt. Innovatie helpt bij het anticiperen op de uitdagingen van de toekomst, zoals de vergrijzing van de bevolking, de krapte op de arbeidsmarkt, en de wens om zorg steeds dichter bij huis te bieden.
Innovaties bij Sint Jozefoord in 2024
Naast Betekenisvol Leven en Werken (wat een sociale innovatie betreft) en de innovaties die samen met de partners binnen IedereenZorgt zijn gerealiseerd, heeft Sint Jozefoord in 2024 verschillende andere innovaties gerealiseerd die bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie en die aansluiten bij de trends binnen de VVT-sector. De belangrijkste zijn:
Beeldzorg in de wijk (Good practice Zorgkantoor): Met beeldzorg kan het wijkteam contactmomenten afspreken met cliënten om zo ondersteuning ‘op afstand’ te bieden. Hierbij kan gedacht worden aan het ondersteunen bij medicatie-inname en het controleren van medicatiemomenten. Ook een sociaal praatje, of bijvoorbeeld het brengen van structuur in de dag van een cliënt wordt makkelijker. De familie is een nauw betrokken partner die samen met ons op deze manier ‘een oogje in het zeil’ houdt.
Capaciteitsmanagement
In 2024 zijn de voorbereidingen getroffen om stappen te zetten op het gebied van capaciteitsmanagement. In 2025 is het de bedoeling dat de introductie van TONOS als tool voor capaciteitsmanagement zal leiden tot het beter inregelen van roosters zodat deze beter passen bij de behoeften van de bewoners én de medewerkers binnen bestaande financiële kaders. Het systeem balanceert automatisch de zorgvraag met de beschikbare personele capaciteit, wat bijdraagt aan het leveren van de juiste zorg op het juiste moment. Het gebruik van TONOS sluit aan bij de visie van Sint Jozefoord om zorg en ondersteuning haalbaar en betaalbaar te houden, met behoud van persoonlijke aandacht en oprechte betrokkenheid bij de zorg voor cliënten.
Leefcirkels voor bewoners
Sint Jozefoord heeft de bestaande techniek voor leefcirkels uitgebreid en de aanwezige leefcirkels hebben een her-implementatie gehad waardoor nu alle bewoners in een open woonomgeving leven tenzij dit niet passend is voor een bewoner. Leefcirkels zijn onzichtbare grenzen die bewoners ondersteunen om vrij te leven en te bewegen binnen een veilige omgeving. Dit systeem ondersteunt bewoners in hun zelfstandigheid en welzijn. Dit past bij de visie van Sint Jozefoord om zoveel als mogelijk te zorgen voor een “fijne” dag.
Met deze innovaties maakt Sint Jozefoord een belangrijke stap in het realiseren van een toekomstbestendige zorgorganisatie die in staat is om flexibel en effectief in te spelen op de veranderende behoeften van cliënten, medewerkers en de bredere samenleving.