Toezicht en Medezeggenschap binnen de VVT
In de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) is toezicht essentieel voor het waarborgen van de kwaliteit van zorg en het naleven van wet- en regelgeving. Toezicht wordt uitgevoerd door zowel interne als externe instanties, en heeft tot doel de effectiviteit van de zorg te monitoren, risico’s te beheersen en te zorgen dat de zorginstelling voldoet aan de wet- en regelgeving. Het toezicht richt zich op de verantwoorde besteding van middelen, de veiligheid en kwaliteit van zorg, en het personeelsbeleid.
Medezeggenschap daarentegen biedt medewerkers en cliënten een stem in het beleid van de zorginstelling. Het doel van medezeggenschap is het verbeteren van de zorg door het actief betrekken van verschillende belanghebbenden bij besluitvormingsprocessen. Dit bevordert niet alleen de kwaliteit van de zorg, maar draagt ook bij aan een gezonde werkplek en een betere cliënttevredenheid.
In de VVT zijn er formele structuren voor zowel toezicht, zoals de Raad van Toezicht als medezeggenschap, zoals de ondernemingsraad , cliëntenraad en de Verzorgende & Verpleegkundige Advies Raad. Deze organen hebben invloed op de beslissingen die binnen de zorginstelling worden genomen en fungeren als belangrijke schakels tussen het bestuur, medewerkers en cliënten.
Toezicht binnen Sint Jozefoord in 2024
Binnen Sint Jozefoord geloven we dat wanneer zowel toezicht als medezeggenschap goed wordt ingericht en ingezet we komen tot betere, gezamenlijke besluitvorming.
Het interne toezicht bij Sint Jozefoord bestaat uit de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht is divers samengesteld qua competenties en achtergronden, waaronder zorginhoudelijk, bestuurlijk, organisatieontwikkeling, financiële bedrijfsvoering en juridische zaken. De Raad van Toezicht hanteert de Governance Code Zorg als belangrijkste uitgangspunt voor zijn handelen.
De Raad van Toezicht heeft in 2024 6x formeel vergaderd en is er 1 keer een strategiesessie georganiseerd. Daarnaast kent de Raad van Toezicht drie commissies: Auditcommissie (5 keer bijeen geweest), Commissie Kwaliteit en Veiligheid (3x bijeen geweest) en de Remuneratiecommissie (1 keer bijeen geweest). Daarnaast zijn er de informele contacten om te sparren en via samenwerking de kennis en competenties van de Raad van Toezicht te benutten.
Het externe toezicht binnen Sint Jozefoord bestaat uit de volgende toezichthouders:
- Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) – Toezichthouder op kwaliteit en veiligheid van zorg.
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) – Houdt toezicht op de financiële aspecten, tarieven en marktwerking in de zorg.
- Zorgkantoor, zorgverzekeraars gemeente – Afhankelijk van de financiering (Wmo, Wlz, Zvw) houden gemeenten of zorgkantoren toezicht op de contractuele afspraken en zorginkoop.
- Autoriteit Persoonsgegevens (AP) – Toezichthouder op de naleving van privacywetgeving (AVG).
- Nederlandse Arbeidsinspectie – Houdt toezicht op arbeidsomstandigheden en naleving van de Arbeidsomstandighedenwet.
- Accountant – Controleert de financiën en de jaarrekening
Voor 2024 zijn er geen bijzonderheden m.b.t. de externe toezichthouders te melden. Wel heeft Sint Jozefoord meegewerkt aan een cultuuronderzoek van de Arbeidsinspectie.
Medezeggenschap binnen Sint Jozefoord in 2024
Sint Jozefoord hecht veel waarde aan de adviezen en inspraak van haar medezeggenschap. Ook in 2024 had de directeur-bestuurder dan ook periodiek overleg met de Cliëntenraad (CR), de Ondernemingsraad (OR) en Verzorgende en Verpleegkundige Adviesraad (VVAR).
De cliëntenraad (CR) helpt ons de zorg nog beter af te stemmen op de behoefte van onze cliënten. De cliëntenraad is in 2024 12x bij elkaar gekomen, waarvan 6x met de directeur-bestuurder in een formele overlegvergadering. Daarnaast is de CR betrokken bij de jaarvergadering en zijn er reguliere contacten met de Raad van Toezicht. Zij hebben zich onder andere bezig gehouden met een wijziging in de afspraken rondom het multidisciplinair overleg, de ontwikkelingen binnen IedereenZorgt, de implementatie van de leefcirkels en betekenisvol leven en werken.
De ondernemingsraad (OR) vertegenwoordigt de medewerkers binnen Sint Jozefoord. De OR heeft instemming- en advies, initiatief- en informatierecht. De OR is in 2024 21x bij elkaar gekomen, waarvan 5x met de directeur-bestuurder in een formele overlegvergadering. Daarnaast zijn er reguliere contacten met de Raad van Toezicht. Zij hebben zich onder andere bezig gehouden met een wijziging in de afspraken rondom het strategisch opleidingsbeleid, de ontwikkelingen binnen IedereenZorgt, de buurtverbinders en de structuurwijziging en met name betekenisvol leven en werken.
De Verzorgende en Verpleegkundige Adviesraad (VVAR) geeft op beroepsinhoudelijke basis advies aan de directeur- bestuurder van Sint Jozefoord om de kwaliteit van de zorg te behouden. De VVAR heeft medezeggenschap in het primaire zorgproces en het zorginhoudelijke beleid. De VVAR is in 2024 8x bij elkaar gekomen, waarvan 6x met de directeur-bestuurder in een formele overlegvergadering. Zij hebben zich onder andere bezig gehouden met een wijziging in de afspraken rondom de positionering van de verpleegkundige, het strategisch opleidingsbeleid, de structuurwijziging, buurtverbinders en betekenisvol leven en werken.