Betekenisvol Leven en werken bij Sint Jozefoord
Sint Jozefoord is een ambitieuze organisatie en geeft de missie en visie over Betekenisvol Leven én Werken (BVLW) concreet inhoud. Dit is een sociale innovatie, gebaseerd op de Sociale Benadering, waar Sint Jozefoord een eigen invulling aan geeft: Betekenisvol Leven én Werken als eigen identiteit. Bij Sint Jozefoord kijken we breed naar het mens-zijn. We richten ons op het doorbreken van de wisselwerking tussen de directe gevolgen van de ziekte (vaak dementie), de binnenwereld (zelfvertrouwen en zingeving) en de buitenwereld (relaties en sociale rollen).
Sint Jozefoord ondersteunt cliënten thuis door middel van wijkzorg, dagbesteding, huishoudelijke zorg thuis en maaltijdvoorziening. Op het moment dat thuis wonen niet meer gaat biedt Sint Jozefoord een beschermende woonomgeving. We zorgen er samen voor dat mensen daar ook thuis zijn: zij leven hun eigen leven zoals zij dat gewend zijn, op een plek die als thuis voelt, met de mensen om hen heen die er daarvoor ook waren.

Anders kijken is anders doen. Onze manier van kijken naar mensen met dementie leidt tot een nieuwe taakopvatting voor medewerkers. Medewerkers werkzaam op woongroepen zijn woonbegeleider, met of zonder zorgachtergrond. Teamleden doen een beroep op de kennis en vaardigheden van elkaar. Ieders inbreng is uniek en aanvullend op elkaar. Het vraagt een andere manier van werken en dat kan soms lastig zijn, omdat we gewend zijn op een bepaalde manier te werken of omdat we zo zijn opgeleid. Of omdat het systeem (denk aan wet- en regelgeving) dit lastig kan maken.
In 2023 is Sint Jozefoord gestart met Betekenisvol Leven en Werken op het bouwdeel Parkzicht en Duyn en Dael. Na de renovatie van het gebouw zijn op 1 oktober 2023 18 nieuwe bewoners komen wonen. Tegelijkertijd startte een compleet nieuw team van collega’s mét en zonder zorgachtergrond. In 2024 hebben we de voordelen van Betekenisvol leven en werken gezien en besloten om in 2025/2026 alle woongroepen, thuiszorg en dagbesteding volgens dit concept te laten werken. We hebben geleerd van de ontwikkelpunten van Parkzicht en Duyn en Dael en hebben deze meegenomen in de plannen om het concept verder te brengen.
Hoe ziet een dag eruit op een woongroep bij Sint Jozefoord?
In de indeling van de dag staat het normale leven centraal. Het gaat om een zinvolle dag, in verbinding met de buitenwereld. We proberen om een vaste indeling van de dagstructuur los te laten. Medewerkers kennen de bewoner en zijn/ haar voorkeuren goed.
Bewoners en naasten geven aan wat voor hen belangrijk is ten aanzien van hun dagstructuur en ons handelen sluit daarop aan. Bijvoorbeeld als het gaat om het moment waarop de warme maaltijd gegeten wordt of wanneer een bewoner gaat slapen. Maaltijden zijn lekker en gezond en leveren een bijdrage aan een zinvolle/ fijne dag. De maaltijden worden verzorgd tijdens momenten dat past binnen de dagstructuur van de bewoners. Wij kijken ook naar het ritme en de structuur die het welzijn van de bewoners ten goede komt.
Behandelaren komen niet op vaste tijdstippen maar zijn er indien nodig. Ook hierin zijn de behoeften van de bewoner leidend. Bijvoorbeeld fysiotherapeuten, zij zijn er om te behandelen, niet om bewoners in beweging te houden. Bewegen is onderdeel van de dagstructuur en maakt onderdeel uit van de activiteiten in de woning. Bewoners gaan dagelijks naar buiten voor een frisse neus of wandeling (m.b.v. GPS, samen met naasten, vrijwilligers of met medewerkers) over ons terrein, tenzij zij hierin een andere behoefte hebben. Als bewoners of naasten buiten het terrein activiteiten willen doen, wordt dit mogelijk gemaakt.

Het team en medewerkers in het kader van Betekenisvol leven en werken
Medewerkers stellen zich bescheiden op en lopen mee in de leefwereld van bewoner en naaste(n). Ondersteuning volgens Betekenisvol Leven en Werken is in hoge mate relationeel. Gelijkwaardigheid, vertrouwen, oprechte interesse en wederkerigheid staan centraal. Binnen een team dat werkt volgens BVLW heeft iedereen dezelfde basisrol: de wisselwerking tussen ziekte en leefwereld positief beïnvloeden en werken op basis van relatie. Medewerkers ondersteunen de bewoner gedurende het hele proces, voor en tijdens de verhuizing naar Sint Jozefoord.Het team bestaat uit professionals met- en zonder zorgachtergrond (verhouding ongeveer 55-45%). Zij werken allen onder de functienaam woonbegeleider. Ieder heeft rollen vanuit eigen expertise, de een is medisch onderlegd, een ander maakt makkelijk verbinding tussen mensen en een ander durft te improviseren.
Om mensen met dementie te ondersteunen zijn medewerkers nodig die de focus leggen op:
- Echt leren kennen van de bewoner en zijn naasten, om te weten te komen wat er speelt in hun leven;
- Het bouwen van zelfvertrouwen door iemand zinvolle dingen te laten doen;
- Het doen van activiteiten die lukken;
- Het bespreken van perspectieven en spanningen (b.v. een naaste kan omgaan met de achteruitgang van dementie van hun moeder)
- Het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen
- Het verstevigen (of creëren) van het netwerk van de bewoner zodat hij contact blijft houden met de buitenwereld.
Het team kent verschillende rollen. Elke rol heeft zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Taken zijn niet vastomlijnd, de behoefte van de bewoner staat ten alle tijden centraal. Er is altijd ten minste één medewerker met een zorgachtergrond aanwezig voor handelingen waar een aantoonbare bekwaamheid is vereist.

Het resultaat
Betere kwaliteit van leven
Mensen met dementie voelen zich meer gezien en gewaardeerd. Ze ervaren meer zelfvertrouwen, minder eenzaamheid en hebben vaker een gevoel van zingeving.
Minder probleemgedrag
Doordat er aandacht is voor de sociale en emotionele behoeften, nemen gedragsproblemen zoals onrust en boosheid vaak af. Dit kan ook leiden tot minder medicatiegebruik.
Meer begrip en verbinding
De omgeving (zoals familie, vrienden en professionals) krijgt beter inzicht in de leefwereld van mensen met dementie. Dit leidt tot meer begrip en een sterkere onderlinge band.
Lagere belasting voor mantelzorgers
Mantelzorgers voelen zich beter ondersteund en hebben minder stress, omdat ze handvatten krijgen om, om te gaan met de situatie.
Effectievere zorg en ondersteuning
Professionals leren op een andere manier kijken en handelen, waardoor de zorg beter aansluit bij de behoeften van mensen met dementie en hun naasten.
Deze aanpak zorgt voor een meer mensgerichte zorg, waarin niet alleen de ziekte maar vooral de persoon centraal staat.
Lees ook deze mooie verhalen:
Mijn hond verhuisde met mij mee!