Testbeleid bewoners en medewerkers

Update: 25-4-2022

Testbeleid cliënt

Is een bewoner in contact geweest met een positief geteste medebewoner of ander nauw contact (zonder mondkapje, langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter)? De afdeling of bewoner gaat in preventieve quarantaine tot dag 5. Op die dag wordt er een pcr-test afgenomen. Is de uitslag van de test negatief, dan wordt de preventieve quarantaine opgeheven.

Vanzelfsprekend worden cliënten ook bij klachten passend bij het coronavirus direct getest.

Testbeleid medewerker

Er is specifiek beleid voor zorgmedewerkers van verpleeghuizen en thuiszorg gepubliceerd waardoor we bij Sint Jozefoord in lijn met dit beleid aanvullende maatregelen hebben. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Het gaat er hier om dat je klachten en vaccinatiestatus bepalen wat er wel of niet kan.

In alle gevallen geldt: heb je een functie waarbij thuiswerken mogelijk is, blijf dan tot dag 5 thuis.

Situatie 1: Quarantaine en inzet zorgmedewerkers met klachten (ongeacht vaccinatiestatus of eerder doorgemaakte Covid-19)

Bij klachten geldt altijd: thuisblijven en bij de GGD laten testen. Tot de testuitslag bekend is thuisblijven. Als de uitslag negatief is mag de zorgmedewerker met milde klachten weer aan het werk. Als de uitslag positief is, blijft de zorgmedewerker in isolatie tot minimaal 5 dagen na de start van de klachten én 48 uur koortsvrij én 24 klachtenvrij.

Situatie 2: Quarantaine en inzet zorgmedewerkers zonder klachten: Zorgmedewerkers met boostervaccinatie (> 7 dagen geleden) OF Covid-19-besmetting in de afgelopen 3 maanden mogen werken als men een huisgenoot heeft of overig nauw contact heeft gehad positief getest is op COVID 19

  • laten een PCR-test doen op dag 0 en dag 5 en als zij klachten krijgen. Bij klachten gelden de maatregelen “Zorgmedewerkers met klachten” (beschreven bij Situatie 1 “Quarantaine en inzet zorgmedewerkers met klachten”).

Zorgmedewerkers die de afgelopen 3 maanden COVID-19 hebben gehad hoeven alleen te testen als zij klachten hebben;

  • dragen tijdens het werk steeds een mondneusmasker FFP2;
  • houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van cliënten en collega’s. Deze aanvullende maatregelen gelden tot en met dag 10 na het laatste contact met de positief geteste persoon.


Situatie 3: Quarantaine en inzet zorgmedewerkers zonder klachten: Zorgmedewerkers zonder boostervaccinatie EN niet in de afgelopen 3 maanden COVID-19 hebben gehad OF met onbekende status gaan in quarantaine als zij als een huisgenoot of overig nauw contact hebben die positief getest is op COVID 19;

  • laten een PCR-test doen op dag 0 en dag 5. Indien de PCR test op dag 5 negatief is, mag de zorgmedewerker weer aan het werk. Als zij tussen dag 0 en 5 klachten krijgen gaat de werkwijze zoals beschreven bij Situatie 1 “Quarantaine en inzet zorgmedewerkers met klachten” gelden. Als de PCR test op dag 0 of 5 positief is, blijft de zorgmedewerker in isolatie tot minimaal 5 dagen na de start van de klachten én 48 uur koortsvrij én 24 klachtenvrij;
  • dragen tijdens het werk steeds een mondneusmasker FFP2;
  • houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van cliënten en collega’s;