Testbeleid bewoners en medewerkers

Update: 28-6-2022

Testbeleid cliënt

Is een bewoner in contact geweest met een positief geteste medebewoner of ander nauw contact (zonder mondkapje, langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) en heeft de bewoner meer dan 7 dagen een boostervaccinatie ontvangen of in 2022 COVID-19 doorgemaakt? De bewoner wordt nauwlettend gemonitord en getest zodra hij/zij klachten ontwikkelt.

Vanzelfsprekend worden cliënten ook bij klachten passend bij het coronavirus direct getest.

Testbeleid medewerker

Er is specifiek beleid voor zorgmedewerkers van verpleeghuizen en thuiszorg gepubliceerd waardoor we bij Sint Jozefoord in lijn met dit beleid aanvullende maatregelen hebben. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Het gaat er hier om dat je klachten en vaccinatiestatus bepalen wat er wel of niet kan.

In alle gevallen geldt: heb je een functie waarbij thuiswerken mogelijk is, blijf dan tot dag 5 thuis.

Situatie 1: Quarantaine en inzet zorgmedewerkers met klachten (ongeacht vaccinatiestatus of eerder doorgemaakte Covid-19)

Bij klachten geldt altijd: thuisblijven en bij de GGD laten testen. Tot de testuitslag bekend is thuisblijven. Als de uitslag negatief is mag de zorgmedewerker met milde klachten weer aan het werk. Als de uitslag positief is, blijft de zorgmedewerker in isolatie tot minimaal 5 dagen na de start van de klachten én 48 uur koortsvrij én 24 klachtenvrij.

Situatie 2: Quarantaine en inzet zorgmedewerkers zonder klachten: Zorgmedewerkers mogen werken als men een huisgenoot heeft of overig nauw contact heeft gehad positief getest is op COVID 19

  • laten een PCR-test doen op dag 0 en dag 5 en als zij klachten krijgen. Bij klachten gelden de maatregelen “Zorgmedewerkers met klachten” (beschreven bij Situatie 1 “Quarantaine en inzet zorgmedewerkers met klachten”).
  • Indien de PCR test op dag 5 negatief is, mag de zorgmedewerker weer aan het werk. Als zij tussen dag 0 en 5 klachten krijgen gaat de werkwijze zoals beschreven bij Situatie 1 “Quarantaine en inzet zorgmedewerkers met klachten” gelden. Als de PCR test op dag 0 of 5 positief is, blijft de zorgmedewerker in isolatie tot minimaal 5 dagen na de start van de klachten én 48 uur koortsvrij én 24 klachtenvrij;


Zorgmedewerkers die de afgelopen 8 weken COVID-19 hebben gehad hoeven alleen te testen als zij klachten hebben;

Deze volgende aanvullende maatregelen gelden tot en met dag 10 na het laatste contact met de positief geteste persoon.

  • dragen tijdens het werk steeds een mondneusmasker FFP2;
  • houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van cliënten en collega’s.

Bij hoge uitzondering, waarbij de zorgcontinuïteit in het geding kan komen, kan door de leidinggevende van bepaalde maatregelen worden afgeweken.