Elke vierde dinsdag van de maand organiseert Sint Jozefoord het dementiecafé. Iedereen die meer wil weten over dementie is welkom, of u nu een partner, vriend of vriendin of buurman- of buurvrouw heeft met dementie.
Tijdens deze bijeenkomst wordt er gesproken over diverse onderwerpen waar u mee te maken krijgt als u of iemand in uw directe omgeving dementie krijgt.
Wanneer wordt het gehouden?
Elke vierde dinsdag van de maand is er een bijeenkomst rondom dementie. De invulling en het thema van de avond zijn verschillend.
Tijd
Vanaf 19.15 uur bent u van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur en tussendoor is er een pauze. De avond wordt uiterlijk om 21.00 uur afgesloten.
Thema’s bijeenkomsten 2025
28 januari: Wat is dementie?
Dementie is de verzamelnaam voor verschillende syndromen, veroorzaakt door afwijkingen aan de hersenen. Deze verschijnen bij dementie in combi-natie met geheugen- en/of stemmingsstoornissen en veranderd gedrag.
Alzheimer, Vasculaire dementie, Lewy body-dementie, Parkinson dementie en Fronto-temporale dementie zijn de meest voorkomende vormen. Hoe ontstaan deze? Welke verschijnselen zijn kenmer-kend? Hoe is het verloop? Wat is de levensverwachting? Welke behandeling en begeleiding zijn mogelijk?
Gastspreker: Truuke Kamminga, Klinisch Geriater bij het Jeroen Bosch ziekenhuis.
25 februari: De kracht van muziek
Muziek is overal. Van slaapliedjes toen we nog klein waren en zingen op school tot muziek in reclames en films. Een leven zonder muziek is niet voor te stellen. Muziek heeft de bijzondere kracht om ons humeur te beïnvloeden; het brengt ons tot lachten en tot tranen, het geeft energie en het helpt ontspannen.
Op deze avond wordt uitgelegd hoe muziek zo’n sterke invloed op ons kan hebben. U krijgt praktische tips die u meteen kan inzetten om de kracht van muziek voor u te laten werken.
Gastsprekers: Helmi Savelkouls en Lindy Janssen, muziektherapeuten bij Sint Jozefoord.
25 maart: Wat regelen bij (beginnende) dementie?
Er komt een moment waarop mensen met dementie hun eigen zaken niet meer goed kunnen regelen. Wat wil en kunt u geregeld hebben als u het zelf niet meer kan? Wat kan een vertrouwenspersoon voor u doen? Het levenstestament, de machtiging, het mentorschap, bewind voering en onder cura-tele staan worden besproken.
Gastsprekers: Thera van Gerven en Kiki Ham van notariskantoor Hoffspoor.
22 april: Tijd voor uw geliefde en uzelf
Dementie is een progressieve ziekte: door de tijd heen is steeds meer ondersteuning nodig. U wilt uw naaste zo lang mogelijk ondersteunen. Daar zelf aan onderdoor gaan is niet wat u beiden wilt. Waar ligt uw grens en hoe herkent u die? Wat kan u helpen deze te bewaren en waar vindt u ondersteuning? Hoe vindt u balans tussen schenken van tijd aan uw naaste en uzelf?
Gastspreker: Dominic Koning, psycholoog bij Sint Jozefoord.
27 mei: Als thuis wonen niet meer gaat
Iemand met dementie gaat steeds verder achteruit in het dagelijks functioneren. Hierdoor is er steeds meer zorg en begeleiding nodig. Zo lang mogelijk zelfstandig wonen is het uitgangspunt. Maar wat als dat niet meer gaat? Hoe bereidt u zichzelf voor? Wanneer is een goed momenten voor een verhuizing naar een verpleeghuis? En wat moet er dan allemaal geregeld worden?
Sprekers: Jeanne Pennings, casemanager en Ellen Ruis, zorgconsulent bij Sint Jozefoord
24 juni: Een gezonde leefstijl met dementie
Een gezonde leefstijl kan helpen om voor mensen met dementie de kwaliteit van leven te verbeteren. Zo lang mogelijk lichamelijk en geestelijk actief blijven is daarvoor belangrijk.
Gastsprekers: Lisa Damen, diëtiste en Amy van de Wiel, beweegagoog bij Sint Jozefoord.
In juli en augustus is er géén Dementiecafé i.v.m. de vakantie.
23 september: Betekenisvol leven
Mensen met dementie willen niet bezig en rustig gehouden worden. Ze hebben – net als iedereen – behoefte aan betekenisvolle relaties en een levensinvulling die aansluit bij hun persoonlijke interesses, verlangens en talenten. Dat zijn de randvoorwaarden om je mens te kunnen voelen.
Ook mensen met dementie willen leven en ertoe doen. Samen zoeken we naar manieren binnen de persoonlijke leefwereld waarop dat kan. De mens staat centraal, de rol van patiënt gaat naar de achtergrond, waarbij we de dementie niet uit het oog verliezen. Op deze manier ontstaat er ruimte voor andere sociale rollen, neemt het gevoel mens te zijn toe en groeit zelfvertrouwen.
Gastspreker: een ervaringsdeskundige van Sint Jozefoord
28 oktober: Mantelzorgmakelaar
Mantelzorger zijn overkomt je. Wat betekent dit voor u? Waar kunt u ondersteuning vinden en hoe doet u dat? Wat kan een mantelzorgmakelaar voor u betekenen?
Gastspreker: Mirjam de Mol, mantelzorgmakelaar.
25 november: Gezellig samen zijn
Deze avond nodigen we iedereen die ons Dementiecafé al eens bezocht heeft uit voor een gezellig samenzijn. We zorgen voor een hapje en een drankje in een gezellige sfeer. Dit om de
verbinding met elkaar te versterken.
Graag kijken we met u terug op de afgelopen bijeenkomsten en horen we van u welke tips en tops u voor ons heeft.
Aanmelden voor deze avond kan tot 11 november via clientenservice@jozefoord.nl.
In december is er géén Dementiecafé i.v.m. de vakantie.
Het dementiecafé wordt mede mogelijk gemaakt door Seniorenplatform 13-14 en is tot stand gekomen met behulp van subsidie door de Gemeente ’s-Hertogenbosch.