Onze medewerkers doen hun uiterste best u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch kan het gebeuren dat u ergens niet tevreden over bent. Wij horen dan graag van u. Op- en aanmerkingen kunnen waardevolle informatie bevatten om zaken, die niet goed lopen, te verbeteren. Er zijn verschillende manieren om uw onvrede onder de aandacht te brengen.
1. Bespreek uw onvrede met de betrokkene(n)
Als u ergens ontevreden over bent, aarzel dan niet om daarover te praten met de betrokken medewerker(s). Veel onvrede ontstaat door misverstanden, die in een gesprek rechtgezet kunnen worden.
2. Bespreek uw onvrede met de leidinggevende
Komt u er met de betrokken medewerker(s) niet uit? Dan kunt u een gesprek aangaan met de leidinggevende. Deze kan u ondersteunen en adviseren bij het oplossen van uw klacht.
3. Betrek de externe klachtenbemiddelaar
Als u het moeilijk vindt om uw klacht met de medewerker en/of betrokken leidinggevende te bespreken of als dit voor u niet het gewenste resultaat heeft kunt u contact opnemen met de externe klachtenbemiddelaar: mevrouw Saskia Raaijmakers. Dit kan rechtstreeks of via de bestuurssecretaris.
Saskia gaat met u in gesprek en met de betrokken medewerkers van Sint Jozefoord. Afhankelijk van de situatie volgt een bemiddelingsgesprek tussen u en de betrokken medewerkers, waarbij wordt onderzocht wat de situatie voor u en voor Sint Jozefoord betekent en wat ervoor nodig is om de situatie op te lossen. Bij een klachtenbemiddeling ligt de regie en het initiatief nadat u de klacht kenbaar heeft gemaakt bij de klachtenbemiddelaar. Lukt het niet om in dit proces tot een oplossing te komen waarmee u tevreden bent, dan kunt u alsnog een formele klacht indienen bij de Regionale Klachtencommissie Zorg ’s-Hertogenbosch e.o., waarbij Sint Jozefoord is aangesloten. Saskia Raaijmakers is te bereiken via: ingesprek@metsaskia.nl en 06 129 821 55. Het algemene mailadres voor het indienen van een klacht is klachten@jozefoord.nl.
4. Formele klacht indienen bij directeur-bestuurder of klachtencommissie
Als bovenstaande stappen niet het gewenste resultaat hebben, of u wil deze stappen overslaan, kunt u via de officiële weg een klacht indienen. In dat geval kunt u uw klacht ter beoordeling voorleggen aan de directeur-bestuurder via de klachtenbemiddelaar. De directeur-bestuurder neemt binnen vijf werkdagen na ontvangst van de klacht contact met u op. Er wordt bekeken of er voldoende gelegenheid is geweest om de klacht te uiten en tot een oplossing te komen en of er al contact is geweest met de klachtenbemiddelaar. Binnen zes weken, met in uitzonderlijke gevallen een uitloop van vier weken, geeft de directeur-bestuurder een formele reactie.
Klachten over onvrijwillige zorg
Voor klachten over onvrijwillige zorg is de Wet zorg en dwang (Wzd) van toepassing. Een onafhankelijke cliëntvertrouwenspersoon van Stemgever kan u helpen bij vragen of klachten over onvrijwillige zorg. U bereikt de cliëntvertrouwenspersoon Wzd, mevrouw Rita van den Brink, bereiken via 088 – 929 40 99 (ma t/m vr van 9.00 tot 17:00 uur) of direct via rvdbrink@stemgever.nl of 06-34 11 49 02. Meer informatie vindt u op www.stemgever.nl.
Lukt het niet om uw Wzd-klacht samen met ons op te lossen? Dan kan uw klacht worden ingediend bij de landelijke Klachtencommissie Onvrijwillige Zorg (KCOZ). U bereikt de KCOZ via de website www.kcoz.nl of via info@kcoz.nl.
Aanvullende informatie
Aanvullende informatie over de klachtenregeling vindt u in de ‘Klachtenregeling voor cliënten van Sint Jozefoord’. Deze is gebaseerd op het model klachtenregeling van ActiZ en de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC). Hiermee voldoen we aan de wet- en regelgeving rond klachten: de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet Zorg en Dwang (Wzd).