Terugkijkend op 2024, heeft Sint Jozefoord een hele mooie ontwikkeling doorgemaakt. Een ontwikkeling waarbij een trots op wat de medewerkers van Sint Jozefoord realiseren, op z’n plaats is. Betekenisvol Leven en Werken (BVLW) vormt daarbij steeds meer de basis van de uitgangspunten in het dagelijks werk. De missie en visie geven richting aan Sint Jozefoord.
Ontwikkelingen in de ouderenzorg maken het voor een organisatie noodzakelijk na te denken over die richting. De strategische speerpunten ‘zien en gezien worden’, ‘vitaliteit en inzetbaarheid’, ‘slimmer werken’ en ‘betrekken omgeving’ zijn daarmee leidend voor de keuzen die gemaakt worden. De lokale verankering in de dorpen Nuland, Geffen en Vinkel maakt het voor Sint Jozefoord mogelijk intra- en extramuraal voor alle ouderen van betekenis te kunnen zijn. Sint Jozefoord levert huishoudelijke hulp thuis, maaltijdvoorziening thuis, dagbesteding, thuiszorg en intramurale zorg.
Betekenisvol Leven en Werken is het afgelopen jaar verankerd in de ontwikkeling van Sint Jozefoord. Sprekende voorbeelden hiervan zijn:
Extramuralisering: Vanuit het credo ‘zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan’ legt Sint Jozefoord nadruk op de ontwikkeling van de leefgemeenschap in dorpen Nuland, Geffen en Vinkel. “Community-vorming is hierbij een belangrijk begrip. Voor het dorp Nuland betekent dat we in 2024 de basis hebben gelegd om in 2025 te kunnen starten met de inzet van buurtverbinders. Hiermee willen we de leefbaarheid en sociale cohesie in de omgeving versterken en tegelijkertijd eenzaamheid tegengaan. Een buurtverbinder krijgt via een vernieuwende aanpak een woning/studio in Nuland en in ruil daarvoor zet deze zich vrijwillig in voor de gemeenschap.
Anders geschoolden: Alle woongroepen van Sint Jozefoord transformeren naar een team dat bestaat uit medewerkers met een zorg achtergrond en medewerkers die anders geschoold zijn. Aangezien binnen de visie BVLW meer relatiegericht gewerkt wordt (conform de filosofie van de Sociale Benadering Dementie), krijgen competenties en (sociale) vaardigheden een ander aandeel dan tot op heden het geval was. Het relatiegericht werken sluit naadloos aan bij de wens om meer vanuit welzijn dan vanuit zorg te werken. Anders geschoolden leveren naast de zorg geschoolde medewerkers een mooie blik vanuit een ander perspectief en dragen op die manier bij aan welzijn.
Kwaliteit: Het afgelopen jaar is door Betekenisvol Leven en Werken een transitie ontstaan van ‘kwaliteit van zorg’ naar ‘kwaliteit van leven’. Deze zienswijze komt voor uit de visie waar betekenisvol leven centraal staat. Het is echter niet zo dat de ‘zorg’ verdwijnt. Cliënten en bewoners van Sint Jozefoord zijn niet voor niets met ons in contact. In het kwaliteitsbeeld wordt de ontwikkeling van de 10 aandachtsvelden op zorg verder belicht. Ook op kwaliteit van zorg is een enorme verandering doorgemaakt.
Vooruitkijkend naar 2025 zie ik vol vertrouwen uit naar de verdere uitrol van Betekenisvol Leven en Werken, de buurtverbinders en de verdere stappen op het gebied van kwaliteit, samen met al onze medewerkers. Ik wens u met het lezen van dit kwaliteitsbeeld van Sint Jozefoord veel leesplezier. En spreek de hoop en verwachting uit dat de persoonlijke aandacht bij Sint Jozefoord voor cliënten, bewoners, medewerkers en naasten duidelijk te voelen is.
Marjolein Verstraeten,
Bestuurder Sint Jozefoord
Het kwaliteitsbeeld wordt jaarlijks rond december geactualiseerd. Het is ontwikkeld met een aantal zorgorganisaties uit de VVT (Verpleging, Verzorging & Thuiszorg). Het beeld is nog in ontwikkeling omdat we willen dat het ook voor de teams houvast biedt om te reflecteren op de kwaliteit van zorg. Datum laatste wijziging: maart 2025