Ervaren zorgmedewerker; cruciaal voor behoud en kwaliteit zorg

18 september, 2019

Ervaren zorgmedewerkers worden ingezet als mentor, om nieuwe collega’s snel en goed wegwijs te maken binnen de organisatie. Dat is het doel van een gezamenlijk project van Sint Jozefoord, Laverhof en Van Neynsel, dat ze onder begeleiding van stichting Transvorm zijn gestart. Over de eerste resultaten zijn alledrie de zorgorganisaties tevreden. Ook Brabantzorg en Vivent sluiten zich binnenkort bij dit project aan.

Het project
Het project Mentorschap is onderdeel van een samenwerking tussen verpleeghuizen in de regio Noordoost-Brabant, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Doelen: de kennis en expertise van de groep oudere zorgmedewerker blijven behouden, en nieuwe medewerkers beter begeleiden waardoor uitstroom wordt beperkt. Aan het project, dat loopt van juni tot en met december 2019, werken Sint Jozefoord, Laverhof en Van Neynsel mee. Iedere organisatie plant enkele mentoren gedeeltelijk vrij voor begeleiding van nieuwe medewerkers. Zorgkantoor VGZ financiert de kosten voor de training en het vrijspelen van de mentoren van een deel van hun zorgtaak. De eerste resultaten zijn zo positief dat er de komende periode extra mentoren worden ingezet. In december wordt het project geëvalueerd en onderzoeken de organisaties of de werkwijze wordt voortgezet.

Behoud van medewerkers
Het doel van het project is tweeledig. In de eerste plaats het behouden van de oudere ervaren zorgmedewerker. In de tweede plaats het beter inwerken van nieuwe medewerkers, zonder dat dit de werkdruk binnen het zorgteam verhoogt. Vanaf dag één kunnen nieuwe collega’s rekenen op de steun en kennis van hun mentor: de ervaren medewerker. Marion van Berkum, mentor bij Sint Jozefoord: “Als mentor kan ik de zorgteams ontlasten door het inwerken van nieuwe medewerkers deels van ze over te nemen. Ik leg niet alleen de praktische zaken uit, maar vertel ook over de identiteit van Sint Jozefoord. Zo voelen de nieuwe collega’s zich snel verbonden met de bewoners, medewerkers en vrijwilligers.”

Positieve reacties
De eerste reacties zijn positief. Zowel de mentoren als de medewerkers die begeleid worden zijn enthousiast. “Voor mij was het  heel fijn dat mijn mentor  er was toen ik begon”, vertelt Ivan Gechevikj, zorgmedewerker bij Van Neynsel Antoniegaarde. “Dankzij haar was ik niet uren aan het zoeken en kon ik gewoon meteen mijn werk doen.”