Ontmoeten, bewonderen en verbinden in de kloostertuin

1 december, 2022

Momenteel zijn de vrijwilligers van de kloostertuin nog druk bezig met de laatste gewassen van het seizoen. Marcel Vos is één van de negen vrijwilligers die verbonden is aan de kloostertuin. De verbinding tussen deze groep vrijwilligers en Sint Jozefoord wordt uitgevoerd door Bernard van Alem.  Op dinsdag- en donderdagochtend zijn de vrijwilligers werkzaam in de tuin, een gezellige groep. De moestuin vraagt veel werk, naast de andere onderdelen van de kloostertuin. Zo is er ook een bloemen- en kruidentuin, een bijenstal en een boomgaard op het terrein te vinden.

Marcel vertelt: “De bloemen- en kruidentuin bestaat uit vier delen, dit kan gezien worden als een verwijzing naar de vier evangelisten, met in het midden de leven gevende bron van water. De kloostertuin is opgericht met als doel ontmoeten, bewonderen en verbinden. Deze uitgangspunten worden tot op de dag van vandaag nog steeds als leidraad gebruikt.” Marcel vindt het dan ook erg mooi om te zien wanneer de bewoners door de tuin heen lopen en vervolgens dingen gaan proeven en ruiken, samen even buurten of zomaar genieten van alles wat groeit en bloeit.

De oogst van de kloostertuin wordt aangeboden bij de receptie, voor een klein prijsje. Ook zijn er zo nu en dan themadagen, waarbij de verse oogst gebruikt wordt om lekkere dingen mee te maken. Bijvoorbeeld stamppot-dag met dank aan de collega’s van Restaurant ‘De Ontmoeting’: zij zorgen voor de bereiding van het eten! Zo wordt de verbinding ook in stand gehouden.

“Voorlopig zijn we druk bezig met de inrichting en onderhoud van de tuin en de kassen”, vertelt Marcel. In de winter hebben de vrijwilligers even vrij, om vervolgens in de loop van januari weer te beginnen om de kloostertuin klaar te maken voor de lente. Dromen voor de kloostertuin heeft Marcel genoeg.  “Een kleine wijngaard zou weer een hele nieuwe beleving bieden’’. Het is bijna tijd voor de oogst van de laatste gewassen, dus houd de kar bij de receptie zeker in de gaten!

Lijkt het jou ook leuk om vrijwilliger te worden in de kloostertuin of bij een andere functie binnen Sint Jozefoord? Kijk dan op werkenbijjozefoord.nl