Dementie Café Nuland

Dementiecafé in Nuland

Het dementiecafé wordt mede mogelijk gemaakt door Seniorenplatform 13-14 en is tot stand gekomen met behulp van subsidie door de Gemeente ’s-Hertogenbosch.

Wanneer wordt het gehouden?

Elke vierde dinsdag van de maand vindt een bijeenkomst plaats rondom het onderwerp dementie. De invulling en het thema van de avond zijn verschillend. 

Praktische informatie 

Tijd
Vanaf 19.15 uur is iedereen van harte welkom. Het programma start om 19.30 uur en tussendoor is er een pauze. De avond zal uiterlijk om 21.00 uur afgesloten worden.

Aanmelden
Aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.

Parkeren
U kunt uw auto parkeren op de algemene parkeerplaats van Sint Jozefoord. Loop vervolgens het terrein van Sint Jozefoord op. De receptie vindt u aan uw linkerzijde.

Vervoer
Heeft u behoefte aan vervoer vanuit Nuland, Vinkel, Geffen of Rosmalen? Geef dit minimaal 1 week voor de bijeenkomst door aan de receptie van Sint Jozefoord: 073 5342 342 of via info@jozefoord.nl. Zij bekijken dan wat ze voor u kunnen betekenen.

Thema’s bijeenkomsten

26 april: Specialist ouderengeneeskundige
Te gast is Drs. Tamara Spermon, specialist ouderengeneeskunde bij Sint Jozefoord. De eerste verschijnselen van dementie zijn meestal subtiele veranderingen. Alles waar iemand het hoofd bij moet houden, kost een persoon met dementie extra inspanning: een televisie-uitzending, een gesprek volgen, plannen maken, dingen op een rijtje zetten, administratie bijhouden, problemen oplossen en beslissingen nemen. Samen met Tamara Spermon bespreken we wat dementie met het brein kan doen.

24 mei: Psychologie en dementie
Jetty Kop is psycholoog bij Sint Jozefoord. Zij komt spreken over de verschillende fases van dementie en hoe u hiermee om kunt gaan.

28 juni: WMO en respijtzorg
WMO is wettelijke maatschappelijke ondersteuning vanuit de gemeente. Wat kan de WMO voor u betekenen in de thuissituatie? We vertellen mee over welke ondersteuning u kunt verwachten, welke voorzieningen er zijn en hoe (en of) u in aanmerking komt voor deze zorg. Ook vertellen we meer over respijtzorg, vervangende zorg ter ontlasting van de mantelzorger.

In juli en augustus is er géén dementiecafé i.v.m. de zomervakantie.

27 september: Dementie en financiën
Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer kunt? Dit kunt u vast laten leggen in een levenstestament. In een levenstestament legt u vast wie uw financiële, medische en persoonlijke zaken zal regelen als u dit zelf niet meer kunt. En op welke manier die persoon dat zal doen. Ook als dementie is geconstateerd kunt u in bepaalde gevallen nog een levenstestament of volmacht maken. Notaris Kika Ham van Hoffspoor Notarissen komt u hier meer uitleg over geven.

25 oktober: In gesprek
Tijdens deze avond gaan we aan de hand van voorbeeldfilmpjes samen in gesprek. Wat als mijn partner zichzelf niet meer goed verzorgd? Hoe ga ik mee in de veranderende werkelijkheid? En kan ik dat? Wie betrek ik bij de zorg? In een viertal films vertellen mantelzorgers over deze dilemma’s die spelen voor hun naasten met dementie. Hoe kom je tot keuzes en welke afwegingen spelen daarin mee. Uiteraard gaan we over de thema’s ook samen in gesprek.

22 november: Gezellig samenzijn
Deze avond nodigen we een ieder uit die ons Dementiecafé al eens bezocht heeft voor een gezellig samenzijn. Er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje in een gezellige sfeer. Dit om de verbinding met elkaar te versterken. Graag kijken we met u terug op de afgelopen bijeenkomsten en horen we van u welke tips en tops u voor ons heeft. Aanmelding voor deze avond kan tot 7 november bij de receptie van Sint Jozefoord: receptie@jozefoord.nl

In december is er géén Dementiecafé i.v.m. de vakantie.